Antalya’da alabalık üretimi için sağım başladı
– Antalya’da alabalık üretimi için sağım süreci başladı
Deneme amaçlı başladı, kapasitesini yüzde yüz artırdı
ANTALYA – Antalya’daki alabalık tesisinde alabalık üretimi için sağım işlemine başlamıştır. Balıklardan alınan havyar kuluçkaya yatırıldı. Geçen yıl ortalama 2 milyon alabalık üretimi yapılırken, bu yıl ortalama 4 milyon yavru üretilmesi hedeflenen alabalık çiftliğinde alabalıkların sağımı ve yumurta dölleme işlemi el masajı ile yapılıyor.
Sağım dönemi gelen dişi anaçlardan alınan yumurtaların tamamı erkekleştirilmiş dişi alabalıklardan alınan sperma ile döllenir. Uygulanan yeni prosedür ile yumurtalardan elde edilen yavruların tamamı dişileşir.
Akseki’nin Sinanhoca mahallesi Kozarası’nda bulunan alabalık tesisinin sahibi Halil Arslan, alabalık sağım dönemine kasım ayında başladıklarını ve ocak ayı sonuna kadar devam edeceklerini söyledi.
“Bir yılda yüzde yüz artış”
Geçen yıl alabalık yavru üretim tesisinde deneysel amaçlı yavru alabalık üretimine başladığını anlatan Arslan, “Geçen yıl yavru alabalık üretimine başladık. Geçen yıl çok iyi verim aldık. Geçen yıl 2 milyon damızlık alabalık ürettik. . Bu yıl yüzde yüz artışla 4 milyon yavru bulduk.” söz konusu.
“Yeni projeler yaptı”
Çiftlikte yeni bir proje yaptıklarını ifade eden Arslan, “Ekonomiye katkı sağlamak için projemizi değiştirdik. Yeni proje ile havuz ve kuluçka sayısını artırdık. 9 buçuk milyon damızlık üreteceğiz. Yılda 12 milyon yumurta. Bundan sonra yaz ve kış döneminde üretim yapacağız.Artık kış döneminde yumurta sağımına başladık. Haftada yaklaşık 400-500 bin yumurta alıyoruz. Bir erkek balıktan 500-700 bin döl verebiliyoruz” dedi.
“Üretilen yavruların yüzde 99’u dişi”
Sağılan yumurtaların 14 gün sonra gözlemlendiğini belirten Arslan, “14 gün sonunda gözlemlenen yumurtaları kuluçka makinelerine alıyoruz. Ölü yumurtalar temizleniyor. 21 gün sonra yavrular çatlıyor. Yumurtadan çıktıktan sonra 5 yaşına geliyorlar. 3 ay içinde gram.Ardından müşterilerimiz Türkiye’nin her yerine gidiyor.” Barajlara gönderiyoruz. Ürettiğimiz yavruların yüzde 99’u dişi. Bazıları porsiyonlar halinde yapılır. Çoğu somonla yapılır. Üretilen alabalıklar yurt dışına ihraç edilmektedir. Her yıl üretimimizi artırarak ekonomiye önemli katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
“Yeni havuzlar yaptı”
Hazırladıkları projeyi su ürünleri yetiştiriciliğine sunduklarını ve kuluçka projesine dönüştürdüklerini söyleyen Arslan, şöyle devam etti: “Bu yıl kapasitemizi artırdık. Yeni göletler yaptık. Bundan sonra yeni göletler yaparak kapasitemizi artıracağız. Şu anda 18 küçük yavru uzaklaştırma, 10 yavru büyütme havuzu, 5 dane 1 adet uzatma ve 7 adet kuluçka havuzumuz var.Bu yıldan sonra yazın bir anaçtan 2 adet yumurta alacağız.Onunla ilgili çalışmalarımız var. Bu yıl çeşitli ülkelerden farklı alabalık türleri getirdiklerini anlatan Arslan, “Tesisimizde yeni denemeler yapıyoruz. Şu anda Amerikan, Fransız, Danimarka ve yerli ırk olmak üzere 4 ırkımız var. Ekonomiye en uygun yabancı ırkları seçerek en hızlı büyüyenleri pazara sunmayı planlıyoruz. Örneğin, şu anda en hızlı büyüyen Amerikan ırkı var. Amerikan cinsinin fazla yavruları vardır. Bunu Türkiye’nin hava şartlarındaki ortama alıştırıp sağacağız ve yumurtalarını deneyeceğiz. 1500 yerli balığımız, 5 bin Fransız, 5 bin Amerikan, 5 bin Danimarka, 5 bin erkek ve dişi balığımız var” dedi.